Вчера се състоя национален протест на Синдикалната Федерация на служителите в Министерството на Вътрешните Работи /СФС МВР/ в град София . В него взеха участие и пожарникари от цялата страна, които са членове на СФС МВР, включително и от Пловдив. 

Протестът започна с изпълнението на националния химн и с едноминутно мълчание, в памет на загиналите служители на МВР при изпълнение на служебните задължения.

Исканията са за 10 процентно увеличение на основните заплати, увеличаване на бюджета на МВР и увеличаване на щатовете за пожарникари. В населените места под 5 хиляди души население в момента дежурят по двама служители на ПБЗН.

При посещаване на произшествие, те нарушават нормативната уредба и са принудени както да рискуват живота и здравето си, така и да нарушават закона, за да бъдат в помощ на хората. За решаването на проблема са нужни 200 щатни бройки и 7 млн. лв. на годишна база.

Друго искане е за решаване на проблема с униформите - липсата им принуждава служителите да си закупуват с лични средства от частни фирми, които не винаги отговарят на изискванията. А къде отиват средствата, отпуснати за тях, никой не знае.

Силно недоволство поражда липсата на лични предпазни средства - ръкавици, индивидуални осветителни прибори, фенери, ботуши, пожарникарски обувки, топлозащитни облекла. За поредна година пожарникарите ще гасят летни полски и горски пожари без да имат облекла за тях.