Екип от гинеколози в МБАЛ "Медлайн“ оперира високо рискова пациентка, за да я избави от огромен тумор на яйчника с приблизително тегло от 25 кг и диаметър 50 см. Спасителната интервенция беше извършена от д-р Антон Михнев, д-р Валентина Вангелова и проф. д-р Петър Петров навръх Преображение Господне.

Предполагаме, че формацията е доброкачествена, защото в противен случай не би достигнал тези размери, но хистологията след десетина дни ще даде най-точната информация, коментира професорът. Според него случаят е особено комплициран, защото 48-годишната пациентка е с наднормено тегло, сърдечни и ендокринни проблеми. Заради свръхголемия тумор е имала и затруднения и с придвижването. Професорът призна, че след като отделили образуванието в корема, медиците изпитали сериозни затруднения да го вдигнат, за да го извадят.

Обикновено в такива случаи ние, гинеколозите, критикуваме жените, че не ходят на профилактични прегледи и въпреки оплакванията, не търсят медицинска помощ, но този случай е различен, посочи проф. Петров. Жената регистрира за себе си проблема преди близо 3 години и веднага тръгва по лекари. Не е поставена правилната диагноза и тя месеци наред е лекувана за невралгия. След това се изяснява, че има огромно образувание в корема, но в няколко болници отказват да я оперират. Напълно отчаяна се обръща към болница "Медлайн“.

"Веднага поехме случая, защото сме дали Хипократова клетва и сме длъжни да помагаме, заяви проф. Петров. - А какво щеше да стане, ако туморът се беше спукал? Ами щеше да загине.“

Жената най-напред е настанена в Отделението по анестезиология, където за 3 дни е подготвена за голямата интервенция, продължила 5 часа. Според медицинския екип пациентката ще се възстанови и след не много време ще се върне към живота и при близките си.

Проф. Петров отново повдигна въпроса, че в нашата страна няма здравеопазване, а болнолечение. Не опазваме здравето на хората, а ги лекуваме, когато са зле, а много често дори безнадеждно влошени, добави той.