200 пловдивски деца остават извън детските градини след обявяването на резултатите от първото класиране за прием в детските градини за учебната 2023/2024 година и поредно текущо за прием в детските ясли в Пловдив. Недостигът на места в забавачките е особено тревожен в кв. "Коматево". Нерядко се случва в тамошната детска градина да се записват малчугани от другите квартали в район "Южен" - "Остромила" и "Кючук Париж", а деца от квартала да не бъдат приети.

Родители от "Коматево" започнаха да обсъждат в социалната мрежа варианти как да се справят с проблема, видя "Фокус".

"Здравейте! Имаме проблем, касаещ малките деца в квартала! Става въпрос за почти невъзможен прием за детската градина в първа група. С доста родители сме обсъждали ситуацията и мислим, че е редно и абсолютно наложащо да се поискат още места, но между нас си, на просто приказки в парка е просто губене на време.

Та - обръщам се от името на всички пряко (а и не само) засегнати с молба за съдействие или информация към кого да се обърнем и да потърсим вариант, такъв че да не си водим децата до "Южен", "Вапцаров" и др. през лято и зима, вдигайки ги в шест, тъпчейки ги в тълпата по рейсовете, в сняг и дъжд. Това са близо пет години мъки за малките, както и за родителите.

Пишете, ако имате идеи или варианти към кого да се обърнем, за ни да обърнат внимание. Налудничаво е да има едва двай'сетина места при кандидатстващи сто (та и повече). Едната година има две групи по 30-тина деца, тогава е приемливо, но следващата година (тази) има ЕДНА група от 20 деца, което е пълен абдурд!

Ако успеем - това ще помогне на много, много дечица занапред!" - пише родител.

Майка предлага да се направи незабавна промяна в точкуването, при която живущите квартал "Коматево" да получават допълнителни точки при кандидатстване за местната детска градина, аналогично по същия начин да се случи и за кв. "Прослав". "Само така местните дечица ще са привилегировани пред другите. Но за жалост това не може да се случи веднага. Трябва да се действа от сега за следващите години" - коментира жената. Друга я подкрепя с аргумент, че всеки квартал трябва да има някакво предимство.

Жителка на "Коматево" си спомня, че детската градина е направена с доброволен труд от родителите. Самата тя е била на 4 години, когато майка й и баща й давали доброволен труд, за да построят забавачката. "Моите внуци нямаха възможност да се радват на това. Жалко. И доколкото знам, че всеки район трябва да си подсигури по закон места на децата в детската градина. Не разбирам тогава как се допускат деца от "Кючука" и "Остромила"? Поставете въпроса към кмета на общината. Той е човека да решава тези проблеми. Затова гласуваме за да се грижи някой за нашите проблеми" - казва тя.

Коматевци са убедени, че проблемът може да бъде решен, ако се изгради още едно крило или направо една нова детска градина.