Пловдивчанинът Тодор Чобанов коментира идеята за премахването на всички съветски паметници в България, която отново е на дневен ред след започнатото демонтиране на МОЧА.

Д-р Чобанов е историк и археолог.  Специализира прабългарска проблематика и Първото българско царство. От 2021 г. работи в Института по балканистика към БАН. Автор е на книгите ''Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век'', ''Наследството на Сасанидска Персия у българите на Долния Дунав“, и "Свещените дворци на българските канове“.

''Паметникът на Съветската армия напомня за репресиите, от които са засегнати много семейства. Той подменя реални събития, които нямат нищо общо с българската история. Такива паметници има във всички големи градове в страната - Пловдив, Стара Загора, Варна. Всички те са част от една пропаганда. Няма да се уморим да повтаряме реалните исторически факти - България съумява да съхрани мирни отношения със СССР по време на ВСВ до 5 септември, когато без нужда ни е обявена война и е окупирана.

Нямаме единна представа за близкото минало. Трябва да бъде заменен с български", коментира историкът доц. д-р Тодор Чобанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той казва, че липсват паметници на някои от най-важните личности, сред които са хан Аспарух, хан Кубрат, Княз Борис I Кръстител и Симеон Велики.

Доц. Чобанов подчерта, че българският народ не може да бъде благодарен, че му е обявена война и хиляди невинни са наказани със смърт.

''Комунистическият режим премахна българските паметници и ги замени с пропаганда. България е облечена в пропаганда. Не може да се извисява някой, който развява оръжие, някой, който е окупирал България,'' на мнение е историкът.