Пловдивската полиция разкри и спря разпространението на голямо количество наркотици при съвместни действия с прокуратурата. Това стана ясно по време на пресконференция, предаде репортер на "Фокус". Случаите са от близките дни и са два. При единия е задържан гражданин от Черна гора с огромно количество наркотик - над 10 кг, който той превозвал в колата си на автомагистрала "Тракия". 

Според експертите това са препарати, съдържащи активно вещество на марихуана. В момента е постановена мярка за неотклонение "Задържане под стража", като го грози затвор от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Мъжът е задържан след работа на служители на магистрала "Тракия" по подозрение, че превозва мигранти. Не се подчинява на стоп палка и тръгва да бяга, като се е наложило служителите да извършват действия по неговото спиране.

Полицаите не откриват мигранти, което ги навежда, че той се занимава с друг вид престъпна дейност. Включват куче и мобилен рентген, който им помага да открият тайник на калниците, където са занитени 10 пакета с растителна маса със силна миризма.

"При полевия тест служителите откриват, че това е синтетичен хашиш - нов тип модерна дрога", обясни старши комисар Георги Чергов, директор на полицията в Пловдив.

Аналогично е наказанието и за следващия случай, при който са задържани мъж и жена и двама на 39 години от Пловдив. От София те са взели хероин, тежащ близо 400 грамая, предназначен за разпространение в Пловдив и в частност - квартал "Столипиново".

Те са се придвижвали с влак, но са били задържани на пловдивската жп гара на слизане. Обвинени са са разпространение на вискорискови вещества. Задържани са за 72 часа.

"Предстои взимане на мярка за неотклонение "Задържане по стража"", заяви Галина Андреева – Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив.