Община Пловдив обяви обществена поръчка за изграждане на новата сграда на СУ "Св. Патриарх Евтимий". Прогнозната стойност за целия обект е 22 145 666,67 лева без ДДС. Крайният срок за подаване  заявления за участие е до 7 ноември включително. Още на следващия ден, 8 ноември, в 14 ч. ще бъдат отворени офертите и ще стане ясно кои фирми желаят да построят сградата., предава "Фокус".

Обществената поръчка е на инженеринг и включва проектиране, авторски надзор и строително-монтажни работи. Избраният изпълнител ще трябва да направи прединвестиционно-проектно проучване, състоящо се в обемно-пространствено решение за целия комплекс. След това ще трябва да разработи идеен проект, а в последствие - и технически проект. 

Строежът се определя като "Трета категория" и като такъв оценяването му ще се извърши от регистрирана фирма - консултант, несвързана с проектанта, чрез комплексен доклад. 

Легендарната пловдивска гимназия, която сега е на централната улица "Иван Вазов", ще се премести в нова сграда на улица "Кръстьо Раковски" в район "Западен". Теренът е до мол "Пловдив" и е общинска собственост, общата му площ е  9525 квадратни метра и е предвиден за комплекс за образование. 

За строителството са осигурени 7,5 милиона лева от държавата по програма Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2027, Модул 2 "Държавни и общински училища - изграждане на нови сгради, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи“, Дейност 1 - изграждане на нови сгради за училища, финансирана от МОН.

Припомняме, че намерението на заместник-кмета с ресор "Дигитализация, европейски проекти, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков е до края на годината да бъдат избрани изпълнители за трите нови училища в Пловдив - Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов", СУ "Св. Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър I".

Община Пловдив вече обяви обществената поръчка за новата сграда на Математическата гимназия за близо 30 милиона лева без ДДС. Жалба в КЗК заради избрания подход "инженеринг", подадена в последния момент от КАБ, спира поръчката и вероятно ще я забави поне с 6 месеца. 

За ОУ "Княз Александър I", което ще е ситуирано в двора на Хуманитарната гимназия, предстои да бъде обявена обществената поръчка.