Висшият адвокатски съвет (ВАдС) реагира в защита на адвокат Мария Шаркова, която от седмици е обект на проверки след позициите ѝ за развитието на детското здравеопазване.

Самата Шаркова съобщи, че тя и други членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница към Министъра на здравеопазването, са викани в ДАНС по сигнал на дружеството "Търговска лига“. На изслушване в парламента шефът на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че проверката е възложена от прокуратурата.

Сигналът на търговското дружество идва след като правителството първо одобри, а след това отхвърли проекта му за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и аз“. Срещу изграждането на тази частна болница в столицата реагираха членове на обществения съвет към здравния министър, сред които и адвокат Шаркова.

Този съвет е експертно консултативно звено и няма решаващи функции, а  членовете му не получават възнаграждения.

След реакцията на членове на съвета и отказа на правителството, адвокат Шаркова съобщи, че е викана в ДАНС, а в последствие и от Комисията за противодействие на корупцията. КПК я е повикала "за предоставяне на сведения по сигнал за конфликт на интереси при участието ѝ в обществения съвет“, като целта била да се установи дали сред клиентите ѝ има лечебни заведения с педиатрични звена и дали чрез публичните си позиции и участието си в тя защитава техни интереси.

Шаркова не е уведомена за основанието на което ДАНС и КПК извършват проверките, като следва да се отбележи, че нито адвокатите, нито членовете на консултативни съвети са лица, заемащи публични длъжности, които проверява комисията.

Ето какво пише самата Шаркова в социалните мрежи: 

"Тази позиция е много важна не само за мен. А за всеки адвокат, който в рамките на своята професионална компетентност изразява мнение или позиция в защита на обществения интерес.

Аз не съм нарушила никакви закони и поради тази причина нямам тревоги в тази насока. Тревогата ми е, че чрез подобни акции се разрушава доверието в правовата държава, защото институциите защитават частни интереси и харчат обществени ресурси като взимат страна в походи на частни субекти срещу правото на изразяване. Ако няма реакция, утре може да бъде всеки от нас на моето място. По-лошо, утре всеки може да се страхува, че може да е на мое място и поради тази причина да мълчи. А това отваря вратата към беззаконието."