187-та годишнина от рождението на Васил Левски беше отбелязана тържествено в Пловдив с военен церемониал с участието на представителни формирования от пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци. В ритуала се включиха членове на Общински комитет "Васил Левски“ и комитет "Родолюбие“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Десетки пловдивчани присъстваха на церемонията пред паметника на Апостола на свободата на централната алея на Бунарджика. Актрисата Мария Генчева, която бе водещ на събитието, прочете част от стихотворението "Левски“ от "Епопея на забравените“ на патриарха на българската литература Иван Вазов.

"Всяка епоха има големите си личности, които носят духа на своето време. Да се пише за Левски е много трудна задача. Той е идеализиран образ, дълбоко запечатан в съзнанието на всеки българин. Името му е синоним на свободата, на пълното себеотдаване, на дълбоката вяра в идеала за чиста и свята република“ – отбеляза в словото си Атанаска Колева - старши учител по "История и цивилизации“ в Математическа гимназия "Академик Кирил Попов" – Пловдив, носител на множество награди като преподавател. Подготвените от нея ученици са спечелили многобройни медали от националната олимпиада по история и няколко първи награди по проекта "Народните будители и аз".

Паметникът на Левски беше отрупан с венци и цветя от институции и граждани.