Тържественото честване на 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия на площад "Съединение" в Пловдив събра на едно място тримата политици с най-важнипостове в държавата - президентът Румен Радев, служебният министър-председател Димитър Главчев и председателят на Парламента Рая Назарян. По правило държавният протокол допуска в изключително редки слуачаи и тримата да са на едно място, предава репортер на Plovdiv24.bg.

Днес отдаваме почит към хората, които пометоха границите на историческата несправедливост. Това заяви в словото си държавният глава Румен Радев по време церемонията.

"За мен чест да бъда в Пловдив на тази историческата дата. Поклон пред радетелите на българското Съединение", допълни той. 

"В Пловдив вече 139 години продължава да отеква ехото от историческия акт на Съединението. Най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост.

На 6-ти септември 1885 година, над пловдивския конак за първи път се развяват цветовете на българския флаг, за да се оповести съединението на Княжество България и Източна Румелия. Дело, сътворено с волята и единомислието на будните хора от всички краища на българските земи.

Днес ние търсим гордост в миналото и често забравяме и загърбваме своя дълг към настоящето и бъдещето, хлъзгайки се по пътя на разединението и безверието. Нихилизмът не е изход. Изходът е в стария урок от 1885 г.  В способността ни като общество, да се разделим със страха и апатията, за да можем да изпълним завета на тези, които посветиха живота си на това свято дело - Съединението", каза още в словото си президентът.

Днес се навършват 139 г. от провъзгласяването на Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 година. По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г. от представители на Руската империя, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разделена, като Източна Румелия остава в пределите на Османската империя.