Община Пловдив е включена сред 10-те градски общини, които ще бъдат част от плановете за развитие на "Интегрираното градско развитие". Това стана ясно по време на пресконференция на Областен информационния център - Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

При област Пловдив в списъка попадат още общините Асеновград и Карлово.

Те ще могат да участват в концепциите за ИТИ, прилагани на регионално ниво по Приоритет 2, който е свързан с "Интегрираното териториално развитие на регионите" и там попадат над 40 градски общини.

Финансирането и изпълнението на новия регионален подход ще се осъществява от 6-те програми за споделено управление на европейски средства в България в периода 2021-2027 година.

Това са водещата програма на подхода – Програма "Развитие на регионите“, Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, Програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“, Програма "Образование“, Програма "Околна среда“ и Програма "Развитие на човешките ресурси“.

Интегрираният териториален подход е базиран на местните специфики, насочени към ефективното използване на потенциала на всяка територия при диалог и сътрудничество между институциите.

В периода 2021-2027г. в България ще се прилага този подход с цел насърчаване на сътрудничество между различни действащи лица на местно ниво, както между местни власти и други заинтересовани страни, така и между отделните административни звена и публичните институции.

Стратегията им е да осигурят по-добро развитие на икономическите потенциали. Привлекателната среда за живот с възможности за достъп до образование, спорт, работа и отдих, която да повиши стандарта на живот, също е от огромно значение за тях.

В приоритет 1 мерките за подкрепа са инфраструктуни за насърчаване икономическата активност, енергийна ефективност, градска мобилност , образование и още.

Разпределението на бюджета се основава на специално разработен метод включващ 4 индикатора с различна тежест, а именно население, територия, брутна добавена стойност и инфраструктура.

Регионалните съвети за развитие (РСР) ще функционират като териториални органи, отговорни за прилагането на стратегиите и за предварителния подбор на проекти.

Работата на PCP се подпомага от експертен състав, съставен от 3 отделни звена:

- Звено за медитация - Съдейства за сформиране на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво и осъществява координация в процеса на подготовка на концепциите. Провежда и разяснителните кампании и информационни дейности.

- Звено за публични консултации - Организира и провежда обществени консултации и представяния, свързани с разглеждане и обсъждане на подадените концепции за ИТИ.

- Звено за предварителен подбор - Включени са представители на управляващите органи на програмите, съфинансирани от Европейските фондове за споделено управление.

Всяка концепция ще трябва да включва набор от взаимосвързани и допълващи се (интегрирани) проекти/проектни идеи, насочени към територии с общи характеристики и/или потенциал за развитие, в най-подходящата комбинация от ресурси и мерки, които да бъдат използвани за постигане на конкретна цел или приоритет на ИТС.

Видът на проектите ще се различава в зависимост от типа инвестиции, бенефициентите или източниците на финансиране. Изключение от това правило ще се прилага в случай на важни секторни инфраструктуни проекти със социално измерение. 

Няма да има задължителни изисквания за партньорство между общините, но между различни видове организации ще бъде задължително.

Допустимите бенефициенти: Партньорства с държавни органи, областни власти, областни администрации. Бизнеси, научни общности и представители на гражданското общество също са включени в списъка, който не е напълно изчерпателен.

Участие в събитието взеха Нели Караджова – управител на Областния информационен център, Юлиян Моллов – секретар на Регионалния съвет за развитие на Южен централен регион за планиране, както началника на отдел "Южен централен регион" към МРРБ, ГД "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие".

Краен срок за записване с концепции ще бъде 27.09.2023 г., 17:30 ч., а начина на кандидатстване е чрез ИСУН.