Нов площад в район “Централен" е на път да бъде именуван “Йоаким Груев", разбра Plovdiv24.bg.  Става въпрос за площадното пространство, на което се намира самият паметник на именития българин. Предложението е на почетния гражданин Любозар Фратев, вследствие на което е направен доклад от районния кмет Георги Стаменов до кмета Костадин Димитров. Документът е качен на интернет страницата на община Пловдив за мнение и предложения от страна на гражданите за срок от 30 дни.

Причините да се иска подобна промяна е приносът на Йоаким Груев за Пловдив, който е сред главните дейци, стоящи в основата на съзряването и укрепването на българската нация, на духовното църковно и просветно развитие след Освобождението.

Голям е приносът му в почти всички сфери на тогавашното общество: новобългарското образование, първите стъпки на българска наука и литература; писането на учебници и учебни помагала и многобройните преводи. Той е и добър администратор, както до, така и в следосвобожденско време.

Учителстването му определя целокупната му житейска дейност. На 21 години той е вече главен учител в копривщенското училище. Па 28 години е първи и отново, макар и за кратко, единствен учител в епархийското училище в Пловдив. В Копривщица заменя Найден Геров, а в Пловдив - неговия брат Константин.

Дълбоко убеден, че школото е от огромно значение за националното осъзнаване и повдигане, той е автор на десетки учебници по основните училищни дисциплини. 

По негова инициатива 11/24 май се превръща от училищен в общобългарски празник.

Безспорен е неговият принос за посрещането и настаняването на бежанците от Стара Загора след кланетата от 1877 r. в Пловдив и околните села. Съгражданите му го уважават, учениците му си спомнят за него с преклонение и с най-добри думи.

Никола Ганчев Еничерев, негов ученик, отбелязва: "Груев беше на времето си цяла енциклопедия. Той служеше за гордост на българщината и показ пред пъстрото пловдивско население и пред чужденците, като какъв може да бъде и какво може да направи образован българин. А проф. Николай Генчев, автор на най­ авторитетното изследване за града "Възрожденският Пловдив", го определя като "най-пловдивския пловдивски книжовник до Освобождението".

Преди 116 години Пловдив чества неговата 80-а годишнина през септември 1908 г. така, както отбелязва юбилеите на Иван Вазов и Христо Данов. По този повод на него е наречена и улица.

Днес, 196 години след рождението на Йоаким Груев, за него напомнят улицата в кв. "Капана", паметната плоча пред къщата на братя Груеви, възстановеният през 2011 г. бюст-паметник на площад "Възраждане" и едно село край града.

За съжаление и наш срам е фактът, че сега в България няма нито едно училище с името на Йоаким Груев, нито един музей или културен институт не носи името на човека, създал една от първите библиотеки, музеи и професионален театър в следосвобожденска България, се казва в докумнетацията за предложението.