С 26 гласа "за", 12 "против" и 6 "въздържал се" пловдивските общински съветници одобриха продажбата на 2.84% общински дял в обявеното в несъстоятелност дружество "Градски транспорт - Пловдив" АД на фирма "Петрол енерджи" ЕООД на Георги Самуилов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Решението всъщност е взето още в началото на годината, а сега съветниците трябваше да одобрят цената, предложена от синдика на транспортната фирма на бизнесмена от близкото минало Ангел Батаклиев.

"Приватизацията на "Градски транспорт" е един от най-сериозните удари върху община Пловдив. Изкупуването на акциите не е заради възстановяването на "Градски транспорт", а за овладяване на многобройните имоти на "Градски транспорт", които някога са били общински. Много ми се иска общината да се бори да овладява подобни дружества, които по неприятен начин е загубила. Ако една акция е 1.04 лв, цялата пазарна цена на фалиралото дружество е 2.2 милиона лева. Толкова ли е цената на имотите? Тези имоти ги пускаме да изтекат през широките пръсти на общината. Ясно е, че бизнесменът си гледа своя интерес, но защо ние сме безучастни?" - заяви в изказването си независимият съветник Слави Георгиев

Против се обявиха от групите на "Автентична лява БСП" и "Демократична България" и независимите съветници. 

Експертът от община Пловдив Таня Юриева обясни, че дружеството е обявено в несъстоятелност заради кухия капитал от 2.7 милиона лева. Акциите са носители на материалните права на община Пловдив, но чрез изкупуването им администрацията не може да придобие имотите на дружеството. 

Задълженията на "Градски транспорт - Пловдив" АД в несъстоятелност към НАП, НОИ, работници и други кредитори са над 15 милиона. Общината е кредитор на последен, шести ред, и има да получава 153 426 лева, допълни Юриева. Експертът препоръча общината и общинските съветници да насочат усилията си към новия облик на общинския превозвач "Екобус".