Вълнуващи изненади, новаторски дейности и незабравими моменти очакват посетителите на фестивала "С деца на тепе“, който ще се проведе тази събота на алеята на хълм Бунарджик. Фестивалът е с целодневна програма, като официалното откриване ще бъде в 10 часа, а заниманията от програмата ще продължат до 17ч.

През целия ден посетителите ще могат да разгледат изложение на услуги и продукти, насочени към развитието на децата, да се насладят на музикална и културна програма от сцена, да се включат в демонстрации на спортни дейности от пловдивски клубове и школи и да се почерпят в зона "Вкусно тепе“ с разнообразни здравословни лакомства и напитки

Радослав Янков ще бъде патрон на тазгодишното издание на фестивала, като ще проведе отворен уъркшоп “Трениране на баланс". Звездата на българския сноуборд ще сподели своя опит и знания за зимните спортове с децата. По време на уъркшопа Радослав Янков ще поясни важността на баланса в сноуборда и други зимни спортове, като демонстрира упражнения и техники, които малчуганите могат да практикуват, за да подобрят собствените си умения за баланс. Децата ще се забавляват, докато учат, и ще имат шанса да научат за силата на постоянството и страстта към спорта лично от олимпийския медалист. Вдъхновяващатата среща с успешния спортист ще завърши с вълнуващ подарък от него- чифт ски, а късметлията ще бъде изтеглен в томбола.

Фестивалът "С деца на тепе“ ще включва и специална инициатива за насърчаване на активния начин на живот за децата на открито, далеч от екраните, както и едновременно с това ще допринесе за създаване на чувство за споделената отговорност към средата чрез гражданско участие за подобряването й. Специална сесия -работилница -рисуване на асфалтови игри от художник артист Дарина Михайлова, ще създаде цветни и красиви рисунки на добре познати игри като Дама, Шоколад, Охлюв, Змия и други. Тези игри ще служат като постоянно напомняне за значението на движението и спорта на открито за децата.

Младата артистка Дарина Михайлова ще проведе уъркшоп, в който деца и родители могат да участват съвместно в създаването на тези асфалтови игри. Този творчески процес не само ще осигури забавно занимание за участниците, но и ще демонстрира споделеност към (пре)създаването на средата. Всички желаещи да се включат могат да го направят като се свържат с организаторите от Фондация “С деца на тепе".

Сред най-интересните работилници и открити спортни активности, в които могат да се включат децата са:

-Арт ателие с екологични материали, които стимулират ранното детско развитие

-Заниматели игри за лесно усвояване на английски език

-изработка на възглавници -децата ще могат да развият своята фантазия, докато създадат нещо красиво и полезно, което могат да вземат у дома

-Работилници с иновативни конструктори, които стимулират въображението и фината моторика на децата. С тях малките строители могат да създават различни структури и модели

-Работилница с хартия - техники за създаване на рециклирана хартия и употребата й в ежедневието на ученика

-Програмиране на роботи и създаване на игри -развиване на логическото и аналитичното мислене у децата, изучавайки фундаменти в програмирането

-Театър на сенките

-Открити тренировки по Да Дао, Кунг фу, Таекуондо и Ушу

-Тренировка по гребане “на сухо"

-Художествена гимнастика и йога

-Модерни танци и кей-поп

-Активни игри и музикални работилнички за най-малките

В края на деня ще бъде изтеглена и томбола с награди от партньорите на събитието. Всеки малчуган ще получи талон със случаен номер, с който да участва за наградите.

Повече за фестивала:

Фестивал "С деца на тепе“ е уникално събитие, което съчетава образование, култура, спорт и забавление в рамките на един ден. Той предоставя възможност на семейства с деца на възраст между 3 и 16 години да участват в различни дейности, които насърчават тяхното интелектуално, творческо и физическо развитие. Фестивалът има за цел да вдъхнови младите умове, като същевременно ангажира активно родителите в процеса.

За трите си предишни издания фестивалът привлече над 10 000 посетители и даде поле за изява средно на 30 изложителя във всяко издание. Богатата артистична програма традиционно включва разнообразен набор от работилници, спортни дейности, артистични представления и демонстрации.

Фестивал “С деца на тепе" 2024 се осъществява с подкрепата на Общинска фондация “Пловдив 2019". Партньор на събитието е Община Пловдив, Район Централен.