Община Велико Търново предвижда да изгради площадка за рециклиране на строителни отпадъци в

града. Справка на Радио "Фокус“ – Велико Търново на сайта на Регионалната инспекция по околната среда и водите сочи, че вече има внесено инвестиционно намерение за това, изготвено от Общината. В него е посочено, че на теренът ще служи за събиране, рециклиране, подготовка за оползотворяване, за повторна употреба и/или подготовка за обезвреждане на строителни отпадъци. Площадката ще е разположена върху имоти, попадащи в землищата на селата Малки чифлик и Шереметя.

Предвижда се обособяване площ за приемане и третиране на строителни отпадъци от физически и юридически лица и обекти, образувани от територията на община Велико Търново.

Достъпът ще е по пътя Шереметя – Драгижево.

Инвестиционното предложение не попада в границите на защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ). Имотите не попадат и в границите на защитена зона от екологичната мрежа "Натура 2000“, но граничат със защитена зона BG0000 "Търновски височини" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Въз основа на възможността, предвидена в чл. 10, ал. 3 от Наредбата за околна среда, РИОСВ ще се произнесе на етап представяне на информация за преценяване на необходимостта от Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).