Нова площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата откриват днес в търновското село Ресен, предаде кореспондент на "Фокус“. Съоръжението е изградено по предложение на инициативна група "Живея чисто в село Ресен“, а средствата за него са осигурени от Община Велико Търново.

Официално то ще заработи на 10 август /четвъртък/. От тогава жителите ще имат възможност да предават безвъзмездно своите боклуци, без да плащат такса за това.

Отпадъците, които ще се събират на специализираната площадка, ще са разделени в няколко групи – едрогабаритни отпадъци; строителни отпадъци; дървесина; текстилни отпадъци; отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и метални опаковки. Всички боклуци ще се предават на фирми за разделно събиране и оползотворяване, с които Община Велико Търново има договори.

Новото съоръжение се намира в близост до "Свраков мост“ и ще работи в дните от вторник до събота, включително, в часовете от 8:00 до 17:00 часа с един час обедна почивка от 12:00 до 13:00 часа. Почивните дни са неделя и понеделник.

Кметството в Ресен апелира гражданите да осъзнаят своята отговорност и с общи усилия да направят селото по-чисто, уютно и приветливо.

Официалното откриване на площадката ще е днес /9 август/ от 10:00 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА