Тази година Плевен е сред десетте български градове, в които ще се проведе събитие от глобалната инициатива Walk For Freedom - Поход за свобода. Той се организира от фондация "Кампания А21“ и ще се състои по традиция на 19 октомври, събота, тъй като е посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора, 18 октомври.

Целта на Похода е да насочи общественото и медийното внимание към проблема със съвременното робство, както наричат трафика на хора, към мащабите на търговията с човешки съдби, в посока превенция и повишаване информираността на обществото по нетрадиционен начин.

Походът представлява мълчаливо шествие в колона по един на хора в черни тениски с посланието на инициативата и се провежда в един и същи ден и час по цял свят, за да се получи лавинообразен ефект.

В Плевен маршрутът е от 1,3 километра - от драматично-куклен театър "Иван Радоев“ до паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. Домакин за Плевен е Местната комисия за борба с трафика на хора, със съдействието на Община Плевен. Стартът е в 11:00 часа на 19 октомври.

Участниците трябва да бъдат пред театъра в 10:30 часа, за да се регистрират и да получат тениска и информационни материали. Поканени са ученици от 15 плевенски училища и професионални гимназии, студенти, преподаватели, общественици. Всеки гражданин е добре дошъл.