В Кюстендил стартира двадесет и третото издание на Международния пленер "Свети Лука", съобщи за "Фокус“ организаторът му Георги Андонов. Събитието ще продължи до 19 октомври в творческата база в лесопарк "Хисарлъка“. Община Кюстендил финансира провеждането му със средства, отпуснати от общинския бюджет. Творческият форум е създаден през 1993 година от Дружеството на художниците от град Кюстендил. Десет са гост-художниците тази година, а общата им изложба ще бъде открита на 18 октомври от 12.00 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“.

"През годините в пленера са участвали повече от 250 художници. Всички тези хора са отнесли нещо от нашия град в собствените си места. Интересно е това, че самите художници продължават създадената връзка“, обясни Георги Андонов. До момента над 240 са картините от пленера, дарени на кюстендилската галерия. Има и творби дарени на Общината.

Сред целите на форума е привличането на доказани творци, които да оставят своята следа в историята на Кюстендил.  Многогодишната история на пленера го е утвърдила като престижна културна изява в страната, която е естествено продължение на приноса на града и на кюстендилската изобразителна школа в развитието на изобразителното изкуство в България.