Пленерът "Хартията - Дом за спомени" завършва с изложба в две от залите на Художествената галерия в Добрич, предаде репортер на "Фокус". В продължение на седмица 10 автори от страната и чужбина твориха в арт пространство в галерията, като основно изразно средство беше хартията, а тема - свойството й да запечатва неща - спомени, емоции, послания, мъдрост, красота.

Директорът на галерията Недко Недков сподели, че голяма част от художниците идват в Добрич за първи път и за тях всичко е било ново и непознато - обстановка, хора. Към това се добавя и спецификата на творческа работа. "Вдъхновяващо, запомнящо се. Всички те са с много богата биография, участвали са в много пленери", посочи Недко Недков. Всеки един от тях обаче е усетил и отликата от традиционния формат за художествен пленер. В Добрич той не изисква предварителна подготовка, а напротив - провокацията се случва на място чрез срещи, разговори и материала, предоставен от домакините. Експериментът е водещ в целия творчески процес. За някои от авторите хартията е съвсем нов материал за изобразително изкуство. 

Сред творците имаше и участие от Китай. Това е Юелай Руан, художник и университетски преподавател, завършил своето образование в Нидерландия. В изложбата той представя интересни арт инсталации, в които се преплитат рисунка, цвят, движение, звук. Една от творбите му е създадена от части от стара маса, намерена случайно, изхвърлена навън. Те са съчетани с насложени рисунки на различни хора, всеки от които е откроил нещо характерно за живота в региона. Така е изразен символичния смисъл на един предмет от бита ни, какъвто е масата, но в друг по-широк контекст, като място, което събира хора с цялата тяхна енергия, съдби, мисли, настроения, мечти, копнежи и всичко, което една човешка душа може да преживее и да побере. Нещото, което е успяло най-силно да впечатли китайския художник тук, са шевиците, признава Юелай Руан.

Друг отличителен момент са вечерните срещи с публика, на които творецът сам избира как да представи себе си. Така арт пространството се отваря за любопитния човек, а изкуството става достъпно, разчупвайки представата за елитарност и недосегаемост.

За седемте дни на пленера са създадени близо 50 творби. Част от тях са включени в изложбата и ще останат във фонда на галерията, за да допълнят уникалната колекция "Хартията" с произведения, създавани по време на всички издания на пленера. Както всяка година творбите ще бъдат включени и в каталог. Художественият пленер е организиран с подкрепата на Община град Добрич и Вила ди Полета.

Жулиета НИКОЛОВА