Независимо дали сте любители на гмуркането с шнорхел, или просто искате да направите няколко ярки снимки, няма нищо по-красиво от брега, облян от ослепително сини води. Сега можете да разберете къде точно е най-синята вода в света, благодарение на нова класация на компанията за отдаване на вили под наем CV Villas - и по думите им тя е подкрепена от науката, пише TimeOut, цитиран от businessnovinite.bg. 

За да изготвят класацията, изследователите са съставили дълъг списък с най-популярните и най-красивите плажове в света. След това е направен цветови анализ, който включва вземането на нередактирани снимки на плажовете от Google Maps, използване на инструмент за определяне на точния нюанс на водата и съпоставяне на този нюанс с официалния най-син нюанс на синьото (YInMn Blue, в случай че сте любопитни). 

Оказва се, че Паскира, известен още като Огледалния плаж в Албания, е с най-синята вода в света, изпреварвайки световноизвестните брегове на Малдивите, Бора Бора, Хърватия и Гърция. 

Гърция все пак доминира в списъка, като заема пет от първите десет места и седем от първите 30. Но с толкова много прекрасни острови и брегове като Паралия Мпука, плажа Вулисма и Омпрогиалос не е изненада, че страната се класира толкова добре, нито че плажовете ѝ скоро ще бъдат по-добре защитени.

Всъщност Европа се е справила изключително добре като цяло. Плажовете на целия континент заеха всичките десет места в класацията и 26 от първите 30. Дестинации в България, Франция, Черна гора и Шотландия също попаднаха в топ 30. Калиакра заема 29-о място в списъка.  

Това са плажовете с най-синята вода в света:

Плаж Pasqyra (Огледален плаж), Албания

Paralia Mpouka (Дълъг плаж), Гърция

Касиопи, Гърция

Plage de la Vernette, Франция

Плаж Капутас, Турция

Плаж Voulisma, Гърция

Плаж Фоки, Гърция

Praia do Carvalho, Португалия

Омпрогиалос, Гърция

Плаж Los Lances, Испания