Планетариумът в Смолян ще стане перфектен и модерен и не само Смолян, но и цяла България ще се гордее с него. Това каза на пресконференция кметът на Смолян, Николай Мелемов, предаде репортер на "Фокус“.  

Зам.-кметът Марин Захариев даде повече подробности за дейностите по проекта за ремонт и оборудване на емблематичната за Смолян сграда. "В първоначалния договор, срокът за приключване на дейностите беше до юни, но бе удължен до края на годината. Имаше доста дълго обжалване по отношение на оборудването. Имаше доста сериозни инженерни проблеми с покрива, дълго се търсеше вариант, защото там има специално отводняване и два купола. Строителството вече е приключило. Съвсем наскоро избрахме с конкурс за директор на планетариума. Предстои да се достави оборудването. Доста доставки имаме, до 10-тина дни ще пристигнат мебели и бюра, ще поискаме приемателна комисия през следващата седмица. Там ще има участници от ДНСК и до 15-20 дни обектът трябва да се въведе в експлоатация. До две седмици се очаква и доставката на столове за заседателната зала“, поясни Захариев.

Той отбеляза, че телескопа вече е доставен, но първо трябва да се монтира купола, столовете и накрая четири проектора в основата купола. "Екранът ще се произведе в САЩ и такива се доставят за над 9 месеца, но при нас ще бъде доставен доста по-бързо. Очакваме екранът, който ще бъде с 6К резолюция да дойде през ноември, да се инсталира и както е по програма да се приключи проекта до  края на годината. Смятаме, че след въвеждането в експлоатацията през октомври месец ще може да се започне работа по част от дейностите. Можем да ползваме съдържание от всички други планетариуми по света, които работят със Sky point. Днес пристига и фирмата, която ще монтира телескопа. След монтирането му до 15-20 дни ще започне да се ползва, а представители на фирмата ще обучат и служителите как да работят с него“, обясни Захариев.

На пресконференцията бе представен и новият директор на планетариума - Цветелина Генчева. Тя е астроном, магистър по астрофизика, и е представила много добра концепция за развитието на планетариума, каза секретарят на общината Момчил Николов. Генчева заяви, че е от Чепеларе, завършила в ПМГ "Васил Левски“ в Смолян и след това е следвала астрофизика и астрономия към Софийския университет "Климент Охридски“. "Имам практически опит от магистърската си програма и практики, провеждани в обсерваторията на Рожен. Имам огромно желание и амбиция за развитието на планетариума. Искам Смолян да върви напред, децата да имат възможност да се развиват, да посещават кръжоци, да има планетариум. Идеята ми е да се обръща внимание на децата като в самата концепция сме предвидили да има във втори посетителски център да има интерактивни програми. Предвиждаме да направим и Музей, в който да бъде показана цялата история на планетариума. До края на година се надяваме да заработи и звездната зала“, каза още Генчева.

Нели ГЕРГЬОВСКА