Културата в Пловдив ще бъде приоритет и през мандата на кмета Костадин Димитров. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Културният календар на града е първият инструмент, с който Община Пловдив разполага, когато говорим за финансиране на събития. Бюджетът тази година ще бъде по-голям, отколкото трябваше да бъде, той ще е в размер на 3 700 000, а трябваше да бъде в размер на 3 200 000, тъй като знаете, че по нормативна база ние имаме между 5 и 10% увеличение всяка година", посочи Панов.

"Имахме много важна среща с Национален фонд Култура във връзка с Плана за възстановяване. През месец януари те ще обявят насоките за кандидатстване по тяхната голяма процедура за големи общини, където при доказано съфинансиране от страна на град Пловдив в размер на до 2 000 000 лв., град Пловдив ще може да вземе допълнителни 2 000 000 лв. от Плана за възстановяване, които да отидат за културни събития", посочи още Пламен Панов.

Това означава, че Община Пловдив, чрез Фондация “Пловдив 2019", през януари месец ще види какви ще бъдат условията за Националния план за възстановяване и на тяхна база ще обяви своя отворена покана.

"Знаете, че бюджетът на Фондация “Пловдив 2019", благодарение на решение за 3-годишното финансиране на този етап е подсигурен. И ние ще обявим покана, която впоследствие ще влезе в големия проект на Фондацията, защото ние ще се стремим да подкрепим събитията, които са част от програмата на Пловдив в момента, такива, които могат да се появят като нови формати и собствена продукция на Фондация “Пловдив 2019". Ние сме работили по този план още, когато Министерството на културата подаваше към Европейската комисия самият План за възстановяване. Имаме някаква начална готовност", поясни зам.-кметът.

По думите му, през януари месец, когато излязат условията, Община Пловдив ще обяви покана, за да може демократично да покани културните оператори, които имат желание да правят събития през 2024 и 2025 г., да се включат в големия проект, който ще разработи Фондация “Пловдив 2019". 

"Много съм щастлив и това, което сме си поставили като задача през този мандат и усилията, които полагаме е, в програмата ни, колкото може по-рано, още преди да се случи събитието, ние да обявяваме по-голямата част от групите, за различните събития, които Пловдив подкрепя под една или друга форма. Това е изключително важно, особено за туроператорите, тъй като културните събития и част от събитийния календар на града са причината градът да бъде силно посещаван и харесван от български и чуждестранни туристи. И ние като цяло се опитваме и с програмата “Наследство" и с всичко, което правихме предишните 4 години да пазим тези събития, които се появяват, защото те са ни скъпи и са ни важни", добави Пламен Панов.