Ние сме спечелили изборите с програма, която знаете е базирана на идеята за грижа, визия и детайл. Тя е много важна за културата, особено като говорим за отношения, защото културата се управлява с отношения. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" Пламен Панов, зам.- кмет "Култура, археология и туризъм". "Предстои в близките месец-два да се приеме новия културен календар за 2024 г. Знаете, че просто когато спрем да го гледаме само като културна програма на Пловдив, той развива определени политики. Много ми се иска, още през тази година, част от нещата, които сме заложили в предизборната програма да стартират своята реализация", каза Панов.

Той има идея, заедно с екипа си, да заложи на програмата за книги и финансиране на пловдивски издания през следващата година, защото тя е много интересна.

"Иска ми се много този компонент, като част от културния календар, който финансира книги на пловдивски автори, да се разшири. И разбира се, да се създаде една чисто нова възможност, чрез която пловдивските автори да могат да бъдат превеждани в Европа, което е много ключово. Представете си как един Недялко Славов с книгата му “Хабитат", например, да се преведе на английски и да се предлага в европейските книжарници в един момент. Това в момента не е възможно чрез програмите на Община Пловдив. Но е една нова политика, която ние ще налагаме и мисля, че още първата година ще може да бъде реализирана", добави Панов.