Община Кюстендил стартира анкета сред жителите на града и селата, чрез която всеки има възможност да посочи най-удачния начин за определяне на таксата за битови отпадъци. Това съобщи на пресконференция кметът на Общината инж. Огнян Атанасов, предаде "Фокус“. Анкетата ще се попълва по няколко начина, а целта е тя да достигне до възможно най-голям кръг от хора.

Отговор на въпросите ще може да се дава онлайн, чрез социалната мрежа Facebook, посредством кметовете на селата, в пенсионерските клубове, читалищата и други институции.

"Таксата за битови отпадъци включва три услуги. Те са по закон и Общината е длъжна да ги предоставя. Това са сметосъбиране и сметоизвозване, третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации, поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места“, разясни кметът.

Той посочи, че до момента таксата за битови отпадъци се е определяла на база на данъчната оценка на имота. Държавата е възприела нов подход – "Замърсителят плаща“, задължавайки всички общини на територията на страната, с постановление на Министерски съвет, да преминат към нова основа за определяне на таксата за 2025 година. Наредбата дава избор на всяка община да избере между три варианта за всяка една от гореизброените услуги.

За услугите по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации и за третирането им, таксата може да се определя на база един от моделите: индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране; брой ползватели на услугата в имота.

За услугата по третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации са дадени също три варианта: Индивидуално определено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост; количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честотата за тяхното транспортиране; брой ползватели на услугата в имота – живущи по настоящ адрес, наематели, лица пребиваващи на друго основание в имота.

За услугите, свързани с поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината, се вземат предвид брой ползватели на услугата в имота и разгъната застроена и/или незастроена площ на недвижимия имот.

"Държавата задължи всички. Ние, като една общност, трябва да изберем най-справедливия вариант, за да не бъдем ощетени. Важно е да кажа, че всичко рециклируемо и предадено не се облага. Важно е да се насърчава рециклирането. Рециклираме ли – ще плащаме по-малко“, каза инж. Огнян Атанасов.

Кметът посочи, че ще внесе предложение до Общинския съвет в Кюстендил, касаещо домакинствата за 2026 година. Ако в рамките на цялата 2025 година едно домакинство предаде в обособен пункт 150 кг рециклируем отпадък – стъкло, пластмаса, хартия, ще получи отстъпка от таксата за битови отпадъци. По този начин ще се насърчи рециклирането и ще се облекчи цялата система.

Анкетата ще се попълва до 9 септември. След това ще се обработят данните от анкетата. Комисия от общински съветници ще подготви промяна в действащата наредба, която подлежи на обществено обсъждане, а след това и на гласуване в Общинския съвет.

Инж. Огнян Атанасов отбеляза, че разликата от 2015 година до 2024 година между разходвани и събрани средства за таксата битови отпадъци е голяма. Общината е дофинансирала този вид дейност с 8 500 000 лева.