Писателят Димитър Никленов отбеляза 75-ия си рожден ден с празнична постановка и десетки гости, предаде репортер на "Фокус". Това се случи вчера от 17.30 ч. в къща музей "Гео Милев“ в Стара Загора.

В началото на празничното събитие тържеството откри Диана Ихтева, организатор в къщата музей. Тя приветства многобройните верни приятели и почитатели на твореца. Зрителите имаха удоволствието да се насладят на кратък вариант на неговата пиеса с криминално-социален  сюжет "Двама мъже и мацка“ , постановка на Светла Тодорова. Ролите изпълниха Илчо Димитров, актьор в Драматичен Театър "Гео Милев“, Елизабет Димчева и Ясен Братанов, студенти от класа на доц. Боряна Георгиева от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“.

Пиесата на Никленов се поставя за пръв път на сцената и докосва зрителя със своята дълбочина. Изключително преживяване, наситено с три човешки съдби, макар и за краткото време на изиграното от талантливите актьори, усещането бе неповторимо.

Прочетен бе поздравителен адрес от Милена Желева, зам.-кмет с ресор "Култура и туризъм“ към Община Стара Загора: "Щастлива съм да Ви приветствам от мое име и от името на цялата старозагорска общественост по повод 75-ата Ви годишнина. За мен е чест да предам дълбокото уважение на нашите съграждани към Вас и Вашата всеотдайна работа в областта на литературата и журналистиката. Използвам светлия празничен повод да Ви изкажа своите най-топли благопожелания и най-искрени благодарности за това, че сте обърнали погледа си към най-малките – нашата надежда и нашето бъдеще“.

"Вие сте пример за професионализъм и нестихващ ентусиазъм за младите поколения, които са водени от стремежа да отдадат енергията си в областта на словото, така както Вие го правите неуморно вече дълги години. От все сърце Ви пожелаваме неугасващ дух, оптимизъм и сили!“, бе част от поздравителния адрес на зам.-кмета.

Ивета Лазарова, председател на Общински съвет Стара Загора, също поднесе на автора поздравителен адрес от свое име и от името на общинския съвет. Тя му подари две книги – "История на Стара Загора“-1 и 2 том и му пожела дълъг и ползотворен творчески път. "Вашата 75-годишнина е празник за Вас и близките Ви, но е и повод за пореден път да признаем Вашите високи постижения и да благодарим за Вашите отдаденост и професионализъм. Пожелавам Ви здраве и късмет! Все така продължавайте да ни носите радост  с вашето творчество, което така високо се цени от всички нас!“, гласеше приветствието на г-жа Лазарова.

Началникът на отдел "Култура“ към Община Стара Загора Диана Атанасова поздрави твореца и му подари новата книга "Кметовете на Млада Загора“ заедно с няколко други образци на изящната словесност. "От мое име бих искала да поздравя Димитър Никленов. Един прекрасен човек, истински приятел. За него приятелството е докрай, при него няма съображения от неща, които днешния ден или миналия са предизвикали! Един скромен, въздържан човек, дори и плах когато трябва да говори за себе си. Човек, който живее с младите, в света на младите, с техните емоции. Честит празник! Бъди здрав и продължавай да твориш!“, пожела на Димитър Никленов г-жа Атанасова.

Поздравителен адрес бе връчен и от името на Иван Матев, директор на Музей "Литературна Стара Загора“: "Вие, г-н Никленов, дарихте нова, морално чиста атмосфера в духовния живот на Стара Загора. В последните десетилетия книгите Ви обогатиха значително културния облик на града ни, а Вашата последователност и активност в литературното поприще са свидетелство за възмогването на Словото като сърцевина и естетическото мислене на българите“.  

Авторът се обърна трогателно към гостите: "Благодаря на всички, които са били до мен, на съпругата, децата ми, на моя издател Тодор Станчев, на моя приятел и редактор на последната ми книга Васил Койнарев, които не само ми подадоха ръка, но и ми повярваха“.

"Най-важно е човек да не престава да твори и да гледа напред. Много често си задавам въпроса дали трябва да гледам назад или да гледам напред и стигам до извода, че трябва да гледам напред. Да не забравям старото, но да гледам и напред, да създавам нови и нови неща. Ще се радвам с директорката на старозагорския театър да осъществим един проект, за който мечтая отдавна. Благодаря на всички!“, приветства всички г-н Никленов.

Творецът бе поздравен и от четвъртокласниците от ОУ "Веселин Ханчев“, водени от техния преподавател Соня Рачева. Те са негови верни почитатели, запленени от творчеството му.

На събитието присъстваха още Екатерина Радукова, старши експерт в отдел "Култура“ към Община Стара Загора, Ива Духтева, старши експерт в отдел "Туризъм“ към Община Стара Загора, Мариана Желязкова, специалист културна дейност към НЧ "Родина 1860“, Стара Загора. Сред гостите бяха и представители на местната власт, на културния и духовен живот, също така много граждани и журналисти.

Димитър Никленов е автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови приказки и пиеси са превеждани на руски, персийски, испански, английски, турски и в Македония. Носител на наши и международни награди. Лауреат на ХІV-тия Национален конкурс за детска литература "Петя Караколева“ (2018), който се организира от Съюза на българските писатели, а преди броени дни стана лауреат на наградата за детско-юношеска литература "Калина Малина“. Бил е ръководител на клуб "Млад писател" и вестник "Teen ‘s paper“ към Народно читалище "Родина 1860“, Стара Загора.