66 автора са представени в изложбата на Художествена галерия - Смолян “Родопа в изкуството", която гостува на пловдивската публика. Експозицията е показана в галерия "Капана“ по покана на Градска художествена галерия - Пловдив. Това каза в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" кураторът и художник Петър Пиронков. "Това е една монументална изложба - живопис, графика и скулптура, в която са авторите са представени с по едно произведение тематично, специално, като една част са пейзажи, фолклорни композиции, въобще това, което би вдъхновило един творец да прави изкуство", посочи Пиронков.

Поради големия интерес към нея изложбата се удължава до 27 януари 2024 г.- събота.

"Ние искаме специално да благодарим на Художествената галерия в Пловдив за това, че ни предостави салоните за тази изложба, защото тя е пътуваща изложба. И как да ви кажа, самите условия са много добри и на световно ниво. 

В изложбата са представени автори като акад. Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Данаил Дечев, Васил Бараков, Анастас Стайков,  Владимир Рилски - цяла една плеяда от най-добрите български художници, като някои от творците са подбирани от няколко произведения, най-представителното от тях. Така че смело може да се твърди, че в тази изложба има едни от най-хубавите картини по темата, създадени в България. Същевременно има скулптура, графики. Много е разнообразна и като различни погледи на авторите, коит са представени. Изложбата повдига духа и морала на българина от това, че такива автори е имало сред нас. Някои от тях все още са живи, но са ни оставили наследство", разказа още Пиронков. 

Според него, напоследък българите сме се самоизоставили и се самосъжаляваме. Наблюдавайки какво е навън и коментарите на хората, човек направо да ни оплаче в каква ситуация сме. А то не е така, ние сме една нация, която е светла нация.

Ние сме цивилизацията на човечеството.

В изложбата "Родопа в изкуството" има и емблематични платна, които ценителите на този вид изкуство пзнават добре. Това са картината на Димитър Киров “Родопска песен", която действително е емблематична. Има портрет на Николай Хайтов от Христо Стефанов, един от пловдивската петорка. Има платна на Георги Божилов-Слона, на Светлин Русев “Родопчанката", представена е и една от най-хубавите картини на Тома Трифоновски “Родопска мома".

"Така че всичко това трябва да се види. Има и произведения, които са нетипични за авторите, има и произведения от автори, които не са толкова популярни, но са постигнали завидни постижения в живописта", посочи Петър Пиронков..