Втори ден протича обучението на горските служители и на представителите на Регионална дирекция пожарна безопасност и Защита на населението област Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Курсът се провежда в сградата на Община Казанлък и има за цел да даде достатъчно информация на заинтересованите страни за оптимизиране на инвестиционните процеси за превенция на горски пожари.

Доц. д-р Георги Костов от Лесотехническия университет сподели, че има две неща, пред които са изправени всички отговорни институции. На първо място е осъзнаването, че ландшафтът има нужда от съвместно управление, което означава споделяне на финансови ресурси. На второ - да се обхване населението и да се приведе към отговорност. 

Доц. д-р Костов насочи вниманието към факта, че няма ясен нормативен механизъм и поради това цялата организация по превенция се свежда до локално ниво и по-точно до общинските власти.

Доцентът посочи територията на Старозагорска област като изключително застрашена от пожари и отбеляза, че информацията, която е предоставена в Георграфската Информационна Система (ГИС) ще спомогне за превенцията. 

Основният проблем с горските пожари идва от това, че от 4 млн. хектара, 3 млн. са повлияни от човека, т.е. или са изкуствено засадени или са от издънки. Природата е жив организъм и без качествено управление на тези изкуствено залесени гори тя ги унищожава. 

За да могат да се избегнат събитията от тази година, представители на Лесотехническият Университет са изготвили база данни и въз основа на нея отговорните служби могат да насочат ресурсите си за превантивни мерки. 

Опазването на горите сега ще предпази териториите освен от пожари, но и от наводнения в бъдеще. 

В обучението участват представители на Казанлък, Стара Загора, Чирпан, Раднево и Павел баня. То е естетсвено то продължение на подписаното споразумение на 17.07.2024 г. между организацията Fire – Res и община Казанлък, Югоизточно Държавно предприятие, гр. Сливен; Регионална Дирекция по горите, гр. Стара Загора; Регионална дирекция пожарна безопасност и Защита на населението, гр. Стара Загора и Лесотехнически университет, гр. София.