Новият творчески сезон Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" открива с нетипично събитие. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Илиян Тиганев, диригент на хора.

"Това е образователно начинание. На 22 септември от 11.00 часа на Празника на българската независимост ще се съберем изявени класически музиканти, които ще представят красотата и възможностите на своите инструменти на Дановия хълм, или Сахат тепе, часовниковата кула, до паметника на бащата на българското книгоиздаване", поясни Тиганев.

Там ще има отделни малки работилнички, където Мичо Димитров и Стилян Дерменджиев ще представят тънкостите на цигулката, преподавателката в Пловдивското музикално училище Маргарита Демирджиян ще запознае посетителите с многообразието на ударните инструменти, Здравка Андреева, също изявен музикален педагог, ще представи приложимия в много жанрове акордеон, Лилия Ковачева - Топорчева ще разкаже за тромпета със своя най-малък ученик, а най-универсалният инструмент – пианото ще бъде предвставено от самия Илиян Тиганев.

"С хор "Ангел Букорещлиев“ също ще изпеем няколко песни, свързани с този празник - 22 септември, за да открием събитието с патриотични песни. И така ще продължи вече установената традиция да правим големи хорови постановки на такива празници, които са близки до българите", разказа още Тиганев.