Петият фолклорен фестивал за обработен фолклор "Люлякова ръченица 2019“ се проведе на 14 май 2022 година в Ловеч. Проявата започна със зрелищно дефиле на участниците от центъра на града до площад "Тодор Кирков“.

За първи път събитието има конкурсен характер, като участваха десет групи от страната. Участващият за първи път Детски танцов състав "Българани“ от София бе класиран на първо място при по-малките до 14 години.

От името на кмета на Ловеч и от свое име поздравление поднесе заместник-кметът Венцислав Георгиев. Той прочете и поздравителен адрес от кмета Корнелия Маринова до участниците: "След двегодишно прекъсване по обективни причини тези хубави пролетни празници се възраждат в нашия град с пълна сила. Събраната енергия от концертите по време на Деня на Ловеч - 11 май, продължава сега с Вашия фестивал за обработен фолклор. Неговият конкурсен характер предполага още по-голям интерес за участие и значимост на наградите. Така запазваме и развиваме традициите в нашия град да се съберат състави и фолклорни групи с младежка енергия и смелост. А това винаги привлича публиката.

Отдаваме дължимото уважение, почит и признателност към всички, които поддържат интереса към българския фолклор. На първо място това са организаторите от Народно читалище "Зорница-2010 г. Нено Щрегарски", на фолклорна формация "Елит“ и многобройните техни поддръжници.

Сърдечно благодарим на всички участници, дошли от близо и далече! Ако не сте идвали в Ловеч, разгледайте и се порадвайте на нашия хубав град и споделяйте своите впечатления!“

Фолклорните групи с близо 300 участника бяха от цялата страна – по три състава от Ловеч и София, два състава от Плевен и по един от Свищов и Симитли, като организаторите не участваха в конкурса.

По традиция на финала всички се хванаха на голямо общо хоро, в което се включиха и много граждани.

Фестивалът се организира от НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски", с подкрепата на община Ловеч. Основната му цел е запазването и популяризирането на българските фолклор, дух и традиция, както и съхраняване на културното ни наследство и идентичност.