Петима са задържани рано тази сутрин при стартиралата полицейска акция  по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, нарушение на изборното законодателство, както и с конвенционалната престъпност.

Проверяват се частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност, съобщи на брифинг директорът на ОД на МВР Хасково старши комисар Иван Расоков.

До момента арестите са на лица в Хасково и Любимец, на чийто адреси са открити списъци, лични карти, различни по вид наркотици, безакцизни цигари, артикули с лого и надпис на запазени търговски марки.

В акцията са ангажирани максимален брой полицейски служители, като са включени и сили на жандармерията. Сред поставените задачи е и идентифицирането и активната работа по отношение на лица, опитващи се да влияят върху изборния процес и по някакъв начин са свързани с купуването на гласове. Засилено е полицейското присъствие във всички зони, изведени като рискови. Работата на полицейските екипи ще бъде, както за предотвратяване на подготвяни нарушения на изборното законодателство, така и по противодействие на конвенционалната престъпност. Засилени проверки ще бъдат извършени на места, за които има информация, че се извършва купуване на гласове.

Активна ще бъде работата с криминалния контингент, за да не се допуска организирането, предлагането и даването на имотна облага на лица, за да гласуват в полза на определена политическа партия или кандидат. Стриктен ще бъде и контролът на пътното движение, уточни старши комисар Расоков.

Той допълни, че до момента са съставени 21 предупредителни протокола на лица, за които има данни, че биха могли да упражнят влияние върху граждани за вота. Образуваните досъдебни производства до момента са 5.