За пета поредна година Международният фолклорен фестивал "Синия Дунав" превръща Видин в сцена на традиции, култура и цветно фолклорно богатство.

В следващите два дни, събитието превърнало се в традиционна културна проява на страните по поречието на река Дунав, отново ще събере хиляди участници.

В Крайдунавския парк е разположен занаятчийски базар, където родни производители предлагат голямо разнообразие от традиционни стоки, храни, напитки, сувенири, бижута, текстил и други уникални изделия.

Първият ден, съвпадащ с празника на Съединението на България започна с куклено представление на Теодор Борисов "Светът на марионетките“, което бе изгледано с интерес от малчуганите и техните родители.

Специален гост на фестивала бе колоритната Баба Дешка, добре позната от телевизионния екран, която в създадена детска работилничка показа как се плете трибагреник по повод българския празник.

Погледите на участниците бяха привлечени от дефиле и изложба на автентични народни носии, представени от всички етнографски области на страната. Автор на експозицията е народната певица Корнелия Александрова от град Бяла. Изложбата на експонатите може да се види в рамките на фестивала в Художествената галерия "Никола Петров“ във Видин. Програмата продължи с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав“ към Общинския културен институт.

Следобедните занимания започват в 16:00 ч. с участието на самодейни танцови състави и певчески групи от България и държави от поречието на река Дунав.

За любопитните в 17:00 ч., Баба Дешка ще разкрие тайната на вкусната и традиционна баница на тиган.

Официалното откриване на МФФ "Синия Дунав“ 2024 г. ще започне 19:30 ч. на откритата сцена на Художествената галерия "Никола Петров“, в Крайдунавския парк. Богатата фолклорна програма ще продължи с музикалните поздрави на младият Валентин Велчев, Гласът на България Петя Панева и Митко Денев.