На празнична церемония в Казанлък бе избра Царица Роза 2022, предаде кореспондент на Радио "Фокус“ . 54-та царицаца Роза е възпитаничката на Средно училище "Екзарх Антим I“ Белослава Желева. Тя бе избрана измежду 26 претендентки за престижната титла. Подгласнички на Царица Роза 2022 са Тереза Павлова от Национално училище по приложно изкуство и дизайн "Акад. Дечко Узунов“ и Габриела Петкова – Професионална природо-математическа гимназия "Никола Обрешков“. Конкурс – спектакълът бе предаван наживо. "Обещавам да нося короната с достойнство и отговорност, благодаря за високата чест“, каза след избора новата царица.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова поздрави отличените момичета: "Царица Роза събира в себе си вечността с младостта и красотата“, посочи тя. Стоянова припомни, че празниците са завещани от предците преди повече от сто години и отбеляза предизвикателствата пред абитуриентките с бъдещото им образование: "Бъдете все така здрави и амбициозни и преследвайте мечтите си, както го направихте тази вечер“, пожела кметът на Казанлък към младите момичета. Галина Стоянова обяви: "Започват 119-те Празници на розата в Казанлък. Те ще бъдат свободни, великолепни, с радостни сърца, с гости от близо и далеч, посветени на любовта“.

Журито бе председателствано от казанлъшкия художник Петър Бояджиев, инициатор на международната изложба с конкурсен характер "Минипринт – Казанлък“, която ежегодно се провежда в дните на Празника на розата. Осемчленното жури за избора на Царица Роза 2022 бе в състав: Тае Хигаки, аташе по културните въпроси на Посолството на Япония у нас, Царица Роза 2007 Лора Георгиева, основателят на фондация "Нашият дом е България“ арх.Пламен Мирянов, директорът на Исторически музей "Искра“ д-р Момчил Маринов, директорът на Художествена галерия – Казанлък Пламен Петров, Владимир Чучумишев – ръководител на направление "Образование и квалификация“ в оръжейния завод в Казанлък, директорът на Литературно-художествен музей "Чудомир“ Добрина Матова и директорът на Музея по фотографията Стефан Папукчиев.

Водещ на конкурс – спектакъла бе Руслан Мъйнов.

Кандидатките за короната дефилираха в три кръга: със спортно облекло, фолклорни костюми и официални вечерни тоалети.

Освен многото цветя и подаръци от кмета Галина Стоянова и местния бизнес, който всяка година спонсорира събитията в празничната програма, традиционно, Царица Роза пое ангажимент да гостува в братските градове на Япония - град Фукуяма, префектура Хирошима на Празника на розата там и град Мунаката, префектура Фукуока, където ще се проведе Световен български фестивал.

възстановяването на страната след Освобождението. С избора на Царица Роза 2022 Казанлък се превръща в център на красотата и младостта за близо месец. Празничните събития преплитат култура, история, изкуства, атракции и традиции като розобер и розоварене, за да отговорят на различните вкусове на посетителите. Кулминационните дни предстоят в началото на месец юни, когато новата Царица Роза 2022 ще бъде коронясана от миналогодишната Царица Александра Хаджихристова. Царица Роза 2022 Белослава Желева ще бъде орисана да изпълнява мисията на добър стопанин и посланик на Казанлък пред България и света. Церемонията по коронясване ще се състои вечерта на трети юни, а на пети юни, в неделния ден, предстои най-очакваното празнично дефиле - "Усмивки и цветя“.

Конкурсът за Царица Роза и Празникът на розата в Казанлък са първите организирани в България. Над 110-годишната традиция се заражда в края на XIX и началото на XX век.

Славяна ГАЙДАРОВА