Продължава гасенето на пожара, който възникна в местността Байрямица в Рила планина, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Късно вчера след обход на района на пожара от директорите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов и директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Светослав Георгиев бе направена оценка за състоянието в района на пожара и какви  действия ще се предприемат за доугасяването му. Главен комисар Джартов сподели пред журналисти в село Самораново, че има възобновили се огнища във високата част на планината, въпреки дъжда през последните дни.

За момента не е висок рискът пожарът да се разрасне. Първо защото температурите високо в планината вече не са толкова високи. Няма го и силният вятър от последните дни.

Ситуацията постепенно се нормализира, но не е напълно овладян, защото на места пробива през просеките. Пожарът е съвсем различен от преди 1 седмица, почти не се развива.  

"Ще продължим работата на терен  и утре с  пожарникари и служители на НП "Рила“ и горски служители. Има 4-5 огнища, на места пробива, защото теренът е такъв, с много големи камъни и не можем да направим хубави просеки",  заяви главен комисар Александър Джартов.

Днес на терен ще работят 36 служители – пожарникари и горски от парк "Рила“ с 10 автомобила.