Пет ниви с канабис ще бъдат унищожени до края на деня. Те са с обща площ от 100 декара. По време на брифинг началникът на Главна дирекция "Гранична полиция“ (ГДГП) главен комисар Антон Златанов обясни, че петте ниви с конопени насаждения се намират в землищата на Бургас, Петрич, Струмяни и Златарево.

Нивите са на труднодостъпни места, стана ясно още по време на брифинга във връзка с провежданата полицейска акция на територията на Благоевградска област, предаде репортер на "Фокус"

От началото на годината, само в граничния район между България и Република Северна Македония са унищожени около един тон конопени растения в прясно състояние - т.н. "зелена маса". За последния месец на територията на цялата страна са унищожени около 870 кг растения.

Голяма част от реализациите са в резултат на оперативно-издирвателни действия и се задържат лицата, които полагат грижи за тези растения. В други случаи се пристъпва към унищожаване на насажденията, а целта е да не бъдат изсушени и да не достигнат до пазара.

В борбата с наркоразпространението се използват много методи – информация от жителите на съответните населени места, други оперативни източници. Работим в добро взаимодействие с ГДНП, ГДБОП, с областните дирекции на МВР, на чиито територии са граничните зони. Операцията е на територията на цялата страна. Гранична полиция противодейства активно и на трафика на наркотици.