В Кюстендил стартира двадесет и първото издание на конкурса "Златни ябълки“, предаде репортер на "Фокус“. С музикалния детски формат започнаха и събитията от програмата за тазгодишното издание на Празника на плодородието. На голямата сцена на площад "Велбъжд“ беше обявен конкурсът за авторска детска песен.

"Радвам се, че заедно с Община Кюстендил направихме така, че със "Златни ябълки“ да открием Празника на плодородието. Миналата година имахме двадесети юбилей, но тази година стартирахме новия формат на фестивала. Той е конкурс за нова детска песен. Тази година имаме десет песни – финалисти, нови песни и написани от български композитори. Имаме и една песен от австрийска композиторка“, каза пред "Фокус“ организаторът на фестивала Иван Стойнев.

Той допълни, че от тази година има и още един нов момент. Десетте песни, допуснати до финал, са записани на компакт диск. Този диск ще бъде доставен до всички български училища от Европа, Америка и до Канада. "За да могат нашите деца да пеят български песни. Безкрайно съм щастлив“, коментира музикалният педагог Иван Стойнев.

Тази вечер песните бяха изпълнени от деца от цяла България, а международно жури определя трите най-добри песни. Връчват се награди за музика, текст и аранжимент.