146 години от Освобождението на старата столица ще бъдат чествани в града на 7 юли /петък/, предаде кореспондент на "Фокус“. От Общината уточняват, че програмата започва в 10:00 часа с безплатна пешеходна обиколка с беседа под надслов "146 години свободно Търново“. Турът стартира от музей "Възраждане и Учредително събрание“ и включва знакови места и паметници на личности, свързани с бележитото събитие.

В 11:00 часа пред паметника "Майка България“ ще бъде отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата, а с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Ще прозвучи и химнът на Република България.

В 18:00 часа в парк "Марно поле“ ще има празничен концерт на "Биг Бенд Велико Търново“, а в 21:45 часа жителите и гостите на Велико Търново ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“.

Празничната програма е организирана от Общината, Великотърновска Света митрополия, Регионален исторически музей и Национален военен университет "Васил Левски“.