Пешеходците във Великотърновска област са драстично по-нетолерантни в сравнение с шофьорите. Това показва статистика, изготвена от Областна дирекция на МВР. От началото на година до средата на юни глобените за неправилно пресичане са 679, а санкционираните шофьори, които са отнели предимство на пешеходци – 59, предаде кореспондент на "Фокус“.

Статистиката показва още, че през тази година на територията на Областна дирекция на МВР – Велико Търново са регистрирани 17 пътно-транспортни произшествия с участие на пешеходци. За съжаление има един загинал и 16 ранени. Част от тези инциденти са настъпили на пешеходни пътеки, а други – при неправилно пресичане

"Когато спираме преди пешеходната пътека, на по-малко от 5 метра, дори и да престояваме вътре в автомобила, ние закриваме видимостта на водачите към пешеходната пътека. Следващият момент е със самите пешеходци, които внезапно също нахлуват на пешеходната пътека. Един съвет към тях – преди да пресичате, убедете се, че водачът ви е възприел. Това, че сте стъпили с предимство на пешеходната пътека, изобщо не означава, че шофьорът ви е възприел и ще ви пропусне с предимство“, обяснява инсп. Людмил Младенов, сектор "Пътна полиция“ при ОД на МВР – Велико Търново.

Той отправи съвет и към децата, и към техните родители в началото на летния сезон.

"Много важно е децата да не управляват, когато преминават през пешеходната пътека, да не управляват велосипедите си. Да слизат и да ги бутат. Това ще спаси техния живот и ще им осигури безопасност“, обясни полицаят.

Глобата за шофьорите, които паркират или престояват на по-малко от 5 метра от пешеходна пътека е 50 лева. Санкцията за пешеходци, които внезапно нахлуват на пешеходна пътека е от 20 до 150 лева. Ако при втория случай нарушението е направено от дете, могат да бъдат глобени неговите близки.