Персоналът в Държавна психиатрична болница (ДПБ) "Карвуна“ в област Добрич работи по график на 24-часови дежурства, като и преди, въпреки регистрираните случаи на ковид сред пациенти и медицински лица. Затова информираха за Радио "Фокус" – Варна от Областна администрация - Добрич. За периода 23-25.01.2022г. в ДПБ Карвуна, община Балчик, са регистрирани положителни резултати за COVID-19 при 20 пациенти от отделение по остри психози в лечебното заведение, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Първите пет пациенти са изследвани на 23.01.2022г. по повод проявена грипоподобна симптоматика (субфебрилна температура и хрема).

Останалите 15 са контролно изследвани като контактни. На 24.01.2022г. е регистриран положителен резултат и при лице от персонала на отделението без проявена симптоматика. Пациентите са с продължително пролежаване в ДПБ, не са посещавани, но някои от тях са извеждани при необходимост за консулти с медицински специалисти в други лечебни заведения или на съдебни дела след получени призовки.

Трима от заразените са преболедували в периода март-април 2021г., а един пациент е ваксиниран. Лицето от персонала с положителен резултат е с 1 доза ваксина и повторно боледуване (планирана е втора доза, но неприложена). Разпоредени са необходимите противоепидемични мерки. Пациентите с положителни резултати са изолирани и провеждат лечение в COVID отделението на лечебното заведение и са в добро общо състояние. Лицата от персонала работят по график на 24-часови дежурства, като преди и след дежурство се изследват. Пациентите се изследват при необходимост и по преценка на медицинските специалисти.



Жулиета НИКОЛОВА