Има една перла в короната на Пловдив, която блести с неувяхваща сила от преди хиляди години досега. Мястото е Античният театър на Филипопол от II в., още от времето на император Траян, единствен от Черно до Адриатическо море. Той е сред най-добре запазените антични театри в света и основна туристическа атракция на Пловдив.

Античният театър на Филипополис е във фокуса на предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" днес. За историята на Античния театър ще ви разкажем с помощта на архитект Румяна Пройкова. Тя е съратница и част от екипа на покойната вече арх. Вера Коларова, сътворил от руините Античния театър на Филипопол.

Също днес ще се пренесем и в Народната библиотека “Иван Вазов" в Пловдив, която изпълнява функциите на второ национално книгохранилище. Тя е най-голямата публична библиотека в България. Днес Пловдивската народна библиотека е общодостъпна универсална научна библиотека с фонд близо 2 млн. библиотечни документа. Вече дигиталната библиотека предлага богато и разнообразно цифрово съдържание, достъпно онлайн със своите колекции. За трудния процес на дигитализиране на съдържанието на библиотеката ще говорим с директора и Димитър Минев.

Ще напомним и за събития от културния календар на Пловдив, като Международния фолклорен фестивал, който внася много колорит в ежедневието на пловдивчани тази седмица. За фестивала разказва доц. д-р Стефан Йорданов.

Всичко това на честота 89.9 MHz, по Радио "Фокус"! 

Автор и водещ на предаването е Цветана Тончева.