Градският транспорт на Пловдив е в ужасяващо състояние, хората чакат с часове автобус  и като първа стъпка за решаването на този проблем трябва да се затегне контролът над превозвачите. На фирмите, които си спестяват курсове и пропускат спирки, трябва да бъдат налагани предвидените санкции, а ако и това не помогне, договорите да бъдат прекратени.

Като десен човек много добре зная, че пазарът не търпи празноти и винаги ще се намерят фирми, които да поемат тази услуга. Превозвачите са частници и би трябвало да са наясно, че ако произвеждаш брак, а те именно това правят, не ти се плаща. А пловдивските транспортни фирми искат още и още пари.

И когато сегашното състояние на обществения транспорт бъде подобрено, за да стане на истински високо ниво, трябва да се помисли за цената на билета, която не е увеличавана от над 12 години. Наясно съм колко добре звучи Пловдив да има най-ниската цена за ползване на градския транспорт, но това е чист популизъм. 1 лев е смешна сума при тази инфлация и при високия ръст в цените на горивата, а всичко има цена. Всички искаме редовни автобуси, топли през зимата и хладни през лятото, но това няма как да се постигне с евтини билети.

Когато става дума за транспорт, няма как да бъде подминат и въпросът с разкопаните улици, защото Пловдив е като след бомбардировка. Това затруднява придвижването не само на градските автобуси, а и на всички автомобили и е време да се потърси по-кардинално решение за транспортния хаос. Докато тежкотоварният трафик не се изнесе от Пловдив и пътуващите, да кажем, от Асеновград и Смолян за София няма откъде другаде да минат, освен през нашия град, винаги ще има задръствания. Затова и транспортът е от приоритетите за Пловдив на партия КОД.

Пепа Деведжиева е под №1 в листата на КОД за общински съветници на Пловдив, №22 в бюлетината, преференция 101.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!