Над 250 участници се включиха във второто издание на фестивала "Изкуство без граници и възраст“, който се проведе в навечерието на Деня на възрастните хора – 1 октомври в парк "Лаута“ в Пловдив.

Събитието бе водено от ръководителя на проекта Ели Шопова, която даде думата за откриване на фестивала на домакина на арт форума Георги Гатев. В приветствието си той изрази радостта от участието на толкова талантливи хора и значението на проекта за възрастните в общността.

"Фестивалът е доказателство, че възрастта не е пречка за активен и пълноценен живот. Радвам се, че имаме възможността да съберем творчески и вдъхновяващи личности на едно място“, сподели кметът на район "Тракия“.

"Фестивалът е не само празник на таланта и творчеството, но и символ на силата на духа, вдъхновението и неограничените възможности на човека, независимо от възрастта или физическите му предизвикателства. Вашите изпълнения – танци, песни и стихове – са доказателство за това, че изкуството няма граници. Вие показвате как с труд, талант и любов към културата можем да се изразим и да вдъхновим околните“, посочи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов в поздрав, изпратен до участниците.

Арт форумът се превърна в незабравимо изживяване за присъстващите и бе прекрасна възможност за подкрепа на възрастните хора, които продължават да творят и да вдъхновяват. Събитието привлече стотици участници в сърцето на парк "Лаута“, които се насладиха на богата програма, специално създадена за тях. В нея се включиха представители на осем пенсионерски клуба от Пловдив, както и на Съюза на слепите в града, които изнесоха великолепен музикално-поетичен спектакъл. Заедно с тях пяха, танцуваха и се забавляваха техни приятели.

Особено вълнуващи за публиката бяха изпълненията на известните български артисти Михаил Белчев и Кристина Белчева. Те зарадваха присъстващите с емблематичните си авторски песни, като "Не остарявай любов“, "Младостта си отива“, "Булевардът“, "Късна любов“ и още хитове, с които са израснали поколения българи. Обичаните изпълнители силно развълнуваха участниците и гостите във фестивала и ги изненадаха приятно, като представиха на сцената вокалистката на "Трамвай №5"  Джина Иванова.

"Прекрасна е идеята на фестивала "Изкуство без граници и възраст“. Чудесна е инициативата на Националното сдружение за единство и партньорство. Тя е специална, защото хората от третата възраст се чувстват необходими, имат какво да кажат и показват, че обичат изкуството и българската песен.

Мисля, че няма нищо по-хубаво от това пенсионерите да се чувстват полезни, оценени, нужни. Хубавата музика няма възраст. Имам песни, които съм създал преди 50 години, които продължават да живеят и да се пеят от хората. Това е и най-голямата награда за нас – творците“, сподели Михаил Белчев.

Според него последните години се популяризират песни без смислени текстове, без послания. "Щастлив съм, че в Европейската столица на културата има изключителни творци и личности, които подкрепят стойностното изкуство и се надявам и в София да има такова събитие“, сподели още Михаил Белчев и изказа благодарност към организатора на събитието Ели Шопова.  

Публиката изрази своето възхищение и благодарност за възможността да се наслади на хитове на българския творец. "Беше невероятно да чуем любимите ни песни на живо, а емоциите, които Михаил и Кристина предадоха, са незабравими“, сподели един от присъстващите.

"Фестивалът остави дълбоки впечатления у всички ни. Той ни вдъхнови и изпълни с нови сили“, допълни пенсионер от клуб "Централен“. "Гвоздеят на програмата бяха специалните гост-изпълнители Михаил Белчев и Кристина Белчева, които ни заредиха с чудесни емоции и песни от младостта“, каза дама от "Западен“, която за първи път се среща с творческото семейство.

"Чувствам се подмладена. Това беше прекрасен ден, изпълнен с радост и нови приятелства“, каза пенсионер от "Северен“. А негов приятел от район "Южен“ сподели: "Благодарение на този фестивал се усещаме значими и обгрижвани. Не само музиката, но и вниманието, което получихме от организаторите, ни направи щастливи“.

"Този фестивал е пример за това как културата и социалните инициативи могат да обединяват хората“, коментира композиторът и ръководител на ВГ "Пеещите котенца“ Невена Кючукова, която приветства организаторите и участниците в инициативата "60+“, а нейната 9-годишна внучка и солистка Дарина Танева поздрави участниците с песента, спечелила голямата награда в Италия. Приятели от Танцов състав "Избегли“ с ръководител Кристина Кадиева поздравиха участниците с кръшни танци. В истински празник на непреходната енергия, изкуството и любовта се превърна съботния ден. 

Сред гостите на празника бяха заместник-кметът на община Пловдив Женя Петкова, зам.-кметът на район "Западен“ Елена Георгиева и представители на всички районни администрации в града, които заявиха своята подкрепа за инициативата. В нея за първи път се включи и доброволческо формирование 112 към община Пловдив, което оказваше съдействие и помощ на трудноподвижните хора и на участниците от Съюза на слепите.   

Инициативата "60+“ се реализира от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.