Тринадесетото издание на международната инициатива "Европейска нощ на литературата“ предложи на любителите на книгите в Русе 6 "читателски гнезда“, в които бяха четени откъси от съвременни европейски литературни произведения, публикувани след 2000 г. и издадени на български език.

В инициативата се включи и кметът на Русе Пенчо Милков, който прочете разказ на световноизвестния писател Умберто Еко от сборника му "Как се пътува със сьомга“. Книгата е събрала част от историите, родили една неподражаема колекция - парчета от многоцветна и пъстра мозайка, в която се оглежда светът със своите лудости и нелепици и модерният човек с невинаги похвалните си проявления и дела.

След него във фоайето на Доходното здание фентъзи писателката Полина Лъвчиева прочете откъс от книгата "Трийсет дни“ на белгийската авторка Анелиз Вербеке.

Първото четене стартира от най-отдалечената точка от всички "читателски гнезда“ - в 17:30 ч. в градинката пред НЧ " Захари Стоянов – 1937“. В него се включи зам.-кметът Енчо Енчев, който представи пред присъстващите откъс от научно-популярния очерк на легендарните радетели на българщината в столицата на северната ни съседка Лулу Керчова-Пъцан и Лука Велчов – Деде "Букурещ.  По пътеките на българските възрожденци…и не само“

Всички останали четения започнаха в 18 ч. и ще продължат до 21 ч., като между откъсите се провеждат и паузи, които позволяват свободното придвижване към следващото гнездо.

Както всяка година, по инициатива на Регионална библиотека "Любен Каравелов“ и Международно дружество "Елиас Канети“, гражданите, получили печати от всяко гнездо, получават като подарък и специално подбрани книги от двата института.

За тазгодишното издание в града съвместно работят още Община Русе, Възрожденско читалище "Зора - 1866“, Народно читалище "Захари Стоянов-1937“ и визуалният артист Момчил Михайлов – Момо.