В присъствието на екипа на Художествената галерия днес кметът Пенчо Милков удостои с плакет на Община Русе дългогодишния директор на културния институт Елена Великова. След повече от 25 години като ръководител на галерията специалистът по история и теория на изобразителното изкуство излиза в заслужена пенсия. На срещата присъства и заместник-кметът Енчо Енчев, съобщиха от община Русе. 

"Вашето име завинаги ще бъде свързано с развитието и утвърждаването на културния облик на нашия град. Вие не само оставяте ярка следа в културния живот на Русе, но и допринасяте за съхраняването и предаването на националното ни изкуство към следващите поколения“, обърна се кметът към Елена Великова. Той ѝ пожела плодовете на нейния труд да продължават да носят радост и удоволствие на всички, които прекрачват прага на галерията.

Елена Великова е директор на Художествената галерия от 1998 г. Възпитаник е на Института по живопис, скулптура и архитектура "Иля Репин“ в Санкт Петербург. Носител е на множество награди, сред които Награда "Златен век“ и Награда "Русе“. Член е на Съюза на българските художници и е работила като хоноруван преподавател по история на изкуството в НУИ "Проф. Веселин Стоянов“. Благодарение на нейния авторитет, професионализъм и труд, картини от фонда на Художествената галерия и на редица русенски художници са представени в авторитетни европейски галерии.

Представен беше и новият директор на Художествената галерия – Еслица Попова. Тя е избрана за ръководната позиция след спечелен конкурс. Попова е завършила живопис в Националната художествена академия в София и има над 30 самостоятелни и колективни изложби и участия в България, Сен Мартен, Франция и САЩ.

Кметът Пенчо Милков и неговият заместник Енчо Енчев пожелаха успех на новия директор на Художествената галерия, която от своя страна се ангажира да работи за сплотяване на културната общност в града.