Кметът на община Русе Пенчо Милков заедно с неговия заместник Здравка Великова дадоха официален старт на основния ремонт на ул. "Мостова“. Проектът включва цялостна реконструкция на пътното платно, подмяна на бордюрите и ремонт на прилежащите тротоарни площи, като общата дължина на участъка е 450 метра.

"Макар, че ул. "Мостова“ е едва около половин километър, тя е от стратегическо значение за града, тъй като води много хора към кейовата зона", заяви кметът Милков. Той допълни, че към момента в Русе се ремонтират 9 километра улици с помощта на външни фирми, а паралелно с това Общинското предприятие "Комунални дейнсоти“ продължава работата по асфалтиране на междублокови пространства, алеи и паркинги.

Финансирането за проекта е осигурено от три източника – държавния бюджет, дългосрочен заем и общинския бюджет за текущата година, предвиден за асфалтиране. Милков поясни, че улиците, избрани за ремонт, са определени въз основа на предварителни проучвания и одобрени строителни разрешения след обществено обсъждане.

Представителят на строителния надзор инж. Велизар Ранев поясни, че ремонтът обхваща участъка от бул. "Придунавски“ до ул. "Александровска“. По време на работата ще се осъществи подмяна на старите бордюри, като ще се работи последователно от двете страни на улицата. Движението ще бъде ограничавано, като при асфалтирането улиците ще се затварят поетапно от кръстовище до кръстовище.

Особеността на ул. "Мостова“ е нейният стръмен участък, който ще затрудни техническото изпълнение при валиране и полагане на асфалта. Очаква се ремонтът да приключи до края на годината.