С балансирани и устойчиви решения Русе ще се развива като град с ясно бъдеще и значима роля както в региона, така и на национално ниво. Това заяви кметът Пенчо Милков по време на третия дискусионен панел "Дебат на градовете“ на третата годишна конференция за строителство и инвестиции. Тя се организира от списание "Мениджър“, а панелът, в който взе участие и столичният кмет Васил Терзиев, предложи дебат за бъдещето на градовете в страната и тяхното дългосрочно развитие с акцент върху насърчаването на инвестициите и политиките за жилищния фонд.

Пенчо Милков акцентира върху значението на балансираното управление и дългосрочното планиране за бъдещето на българските градове. В своето изказване той посочи, че Русе, макар и най-големият град по поречието на Дунав, в последните години е бил пренебрегван от държавата. Милков подчерта необходимостта градът да заеме своето заслужено място като стратегически център и посочи усилията си за привличане на национално внимание както към Русе, така и към общините в Северна България.

Кметът на Русе заяви, че целта му е градът да продължава да се развива като балансирана и устойчива общност, която привлича инвестиции и се превръща в сигурно място за младите хора и бизнеса. "Видимо е доверието на компаниите в нашата община – автомобилната индустрия се разраства, а местните компании също разширяват своята дейност. Това показва, че Русе е привлекателно място за бизнес и инвестиции,“ заяви Милков.

Той също така подчерта, че кметовете често са изправени пред избора дали да вземат популярни или правилни решения и добави, че за него приоритет е постигането на дългосрочен успех за града. "Напълно съм съгласен с кмета Терзиев, че е изключително важно е да имаме 10-15 годишна визия за развитие и да избягаме от героичния подход в управлението. Целта е да създадем добре работеща система, която да се следва от всяка администрация и да опростява процесите,“ сподели Милков.

Кметът на София Васил Терзиев също изложи своята визия за дългосрочното развитие на столицата. Според него, ключът към успешното управление на София е в подобряването на инфраструктурата и създаването на по-добри условия за живот, като големите инвестиции трябва да бъдат насочени към транспорт и устойчиво развитие.

В края на дискусията Пенчо Милков подчерта важността на взаимното доверие между бизнеса и администрацията, като отбеляза, че градовете трябва да бъдат управлявани с ясно разпределени отговорности и добре дефинирани стратегически приоритети, които да се следват с визия и търпение. Според него, успешното управление на града изисква баланс между краткосрочни действия и дългосрочни решения, водени от нуждите на гражданите и бизнеса.

Третата годишна конференция за строителство и инвестиции на сп. "Мениджър“ предложи още два панела, в които ключови експерти от строителния бранш обсъждаха най-актуалните теми, свързани с жилищния пазар, инвестиционният климат, зелената трансформация в строителството, както и ефективни начини за предотвратяване на замърсяването на водите