Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков също коментира премахването на съветските паметници, в частност МОЧА в София.

"ГЕРБ, които заявяват себе си като евроатлантическа партия, управляваха София 18 години, но не намериха кураж да преместят Паметника. Той е част от нашата история и трябва да присъства, но има Музей на социалистическото изкуство, където ще стои добре", заяви Пейков пред Euronews Bulgaria.

"Аз съм от Пловдив, но се замислих, че там все пак го няма това повсеместно явление всички ключови булеварди и улици в центъра са кръстени на руски и съветски функционери и обекти. По този начин се вгражда в колективното съзнание, че Русия е най-великата и ни е приятел. А тя във всички епохи е работила в ущърб на България."

"Аз съм отгледан като русофил - обичам руската литература и музика, но двете неща не трябва да се смесват."

"Казусът с Альоша в Пловдив е сложен. Намира се на ключово място и се вижда от километри и за хората се е превърнал в абстрактен символ. Те не го свързват с това, което е означавал навремето, а го свързват просто с Пловдив. Понеже е от сиенит, ще бъде трудно да бъде демонтиран."

"Обществото винаги ще бъде поляризирано, но причината за тази поляризация е именно замяната на нашето историческо минало с подобни монументи, посочи още Пейков.