В Кюстендил беше поставено началото на традиционния Международен конкурс за шлагерна песен "Пей сърце“, предаде "Фокус“. Конкурсът се организира от читалище "Братство 1869" и Община Кюстендил, под патронажа на кмета инж. Огнян Атанасов. Съорганизатор е читалище "Пробуда 1961".

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов приветства участниците и журито на фестивала. "Пожелавам на всички един прекрасен конкурс. Да се забавлявате, да видите нашето изкуство. Радвам се да видя, че има интерес“, каза кметът.

Конкурсът се провежда в два раздела – "Шлагерни песни“ и "Стари градски песни“. Има четири категории – индивидуални изпълнители, формации, авторска песен и инструменталисти.

"Ние, организаторите сме си поставили за цел да съхраним и популяризираме любимите на десетки поколения шлагерни песни, да ги възродим за нов живот и да приобщим младите хора към тяхната лирика и красота, защото шлагерната и стара градска песен, носещи неповторимото чувство на копнеж и хармония, се изпълняват в последните години от все повече и повече млади хора“, казаха организаторите.

По думите й им конкурсът се е утвърдил като форум, който дава поле за изява на състави и изпълнители от цялата страна и чужбина, които представят богатството на шлагерната и стара градска песен.

Конкурсът е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата за закрила на деца с изявени дарби, по която тази година ще бъдат отпуснати еднократни и едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители в категория "поп пеене“ от втора и трета възрастови групи, класирани на първо, второ и трето място.

Тази година в рамките на конкурса ще бъде връчена и една Специална награда в памет на известния кюстендилски певец Борис Георгиев Самаринов. Тя бе учредена от неговото семейство и ще се връчва ежегодно на най-талантливия кюстендилски участник в конкурса.

Музикалното събитие се провежда на 7 и 8 септември и в него ще се изявят над 2000 участници от България и Северна Македония.