Британски поданик, обявен за международно издирване, задържаха у нас по искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Мярката за неотклонение "Задържане под стража“ е по отношение на мъж на 60 години за осигуряване участието му в производството по екстрадирането му.

Британският гражданин А. У. е обявен за международно издирване от британските власти въз основа на заповед за задържане – съгласно Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания, издадена от съда в Единбург, Великобритания. Той е издирван за провеждане на наказателно производство за сексуални престъпления срещу деца, като за извършваните от него престъпления е предвидено максимално наказание доживотно лишаване от свобода.

Същият е установен на територията на страната и задържан.

С постановление на ОП – Велико Търново британският поданик е задържан до 72 часа, в който срок е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража“.

Предстои внасяне на предложение до ВТОС за признаване на издадената заповед за арест и екстрадиция на А. У.

Определението на Великотърновски окръжен съд за взетата мярка за неотклонение "Задържане под стража“ подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд - Велико Търново.