Благородна инициатива, насочена към здравословния начин на живот, реализират двама мъже от Горна Оряховица. Героите на историята са Иван Атанасчев и Мариян Явашев, които безвъзмездно даряват био мед на детски градини и социални заведения в Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус“. Идеята им е да се преборят с административните пречки и да включат "течното злато“ в училищната схема за осигуряване на плод, зеленчук и мляко на подрастващите.

Иван и Мариян са приятели от над 20 години и пчелари от около 6. И двамата са фермери, като освен пчели, отглеждат плодове и зеленчуци. Имат по точно 109 кошера всеки, като и двамата са биологични производители. Казват, че държат основно на качеството, а не на количеството. Започват да даряват мед след покана за гостуване в детската градина в горнооряховското село Поликраище за деня на покровителя на пчеларите и меда - Св. Харалампий – 10 февруари. Така стигат и до горнооряховски детски градини, като инициативата им се разраства и освен, че подаряват мед, засаждат и медоносни дръвчета в детските заведения.

Вчера те бяха в ДГ "Здравец“ в Горна Оряховица, откъдето са им изключително благодарни. Директорката Мариета Петрова ги приветства и разказа, че децата също са много щастливи от подаръците.

Двамата мъже са в преговори и с Община Горна Оряховица, за да се превърне инициативата им в традиция. От местната администрация в железничарския град заявиха, че ги подкрепят и ще потърсят начин за административни облекчения, с които да подкрепят каузата им.

Иван и Мариян са категорични, че оцеляването на пчеларството става все по-трудно предвид вноса на украински мед у нас. Очакват новите европейски интервенции за субсидиране, за да кандидатстват по схемата за подкрепа на много малки стопанства.

Допълват и, че няма да спрат да даряват и да помагат, защото на първо място искат децата ни да се хранят с истински продукти.