На 7 септември 2024 г. Пазарджик се превърна в домакин на престижен съдийски семинар по фехтовка, който привлече част от световния елит в този спорт. Семинарът бе посветен на оръжието рапира и бе воден от двама от най-изявените съдии в света — Джордже Флориан, който седем поредни години е признат за най-добрия съдия на рапира, и Васил Миленчев, който осем години подред е най-добрият съдия на сабя в света. 

Събитието събра съдии и треньори от цяла България и региона, които имаха уникалната възможност да се обучават от двама от най-опитните и уважавани експерти в областта на фехтовката. Семинарът предложи практически занимания, дискусии и анализи на най-новите тенденции и правила в световната фехтовка.

 

Успоредно със семинара, от 3 до 7 септември 2024 г., в спортна зала "Иван Симеонов" в Пазарджик се проведе лагер-сбор на националния отбор по фехтовка на рапира. Лагерът бе воден от Джордже Флориан, който сподели своята експертиза и опит с българските състезатели, подготвяйки ги за предстоящите международни състезания. Участниците имаха възможността да се усъвършенстват, да работят над техниката си и да подобрят тактическата си подготовка под вещото ръководство на световно признат специалист.

 

Събитията бяха организирани с цел позиционирането на Пазарджик като нов център за развитие на фехтовката в България и региона, привличайки вниманието на спортната общност както в страната, така и в чужбина, споделиха от Общината.