На 26 октомври почитаме паметта на големия християнски светец Димитър Солунски Чудотворец, небесният закрилник на град Видин. Празникът започна с Патриаршеска света литургия в едноименния храм, оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Даниил.

След литургията под звуците на Градския духов оркестър към централния площад "Бдинци“ потегли литийно шествие. 

Празничната церемония пред сградата на Общинската администрация започна с ритуал по издигане на знамената на Република България и на Община Видин. На нея присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), областният управител Ани Арутюнян, заместник-кметовете Мартин Дончев, Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Найден Йонов, секретарят на Общината Емилиян Енчев, председателят на Общинския съвет Светослав Славчев, общински съветници, представители на културни институции, училища, детски градини, десетки граждани и други.

Слово по случай Димитровден произнесе кметът д-р Ценков: "Предавайте своята мъдрост и опит на следващите поколения, създавайте и възпитавайте достойни граждани, които да развиват и надграждат постигнатото. Нека на този свят ден да бъдем винаги заедно, да празнуваме сплотени и добронамерени, да се грижим за наследството си, да пазим традициите си, да защитаваме настоящето и да мечтаем за бъдещето. Видин, преминал през много превратности по време на вековното си съществуване, има нужда от всеки от нас!“

С приветствие по повод духовния празник на града ни се обърна и Българския патриарх Даниил, съобщо община Видин. 

Тържеството завърши с празничен поздрав от Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав“.